Konuşma bozukluğu; kişinin konuşma akıcılığının, ses çıkışlarının, ritminin normal insanlara göre daha değişik olması olup, konuşma terapisi ve egzersizler ile tedavi edilmektedir.
Konuşma; insanların kendini ifade etmesini sağlayan, beyinden akciğerlere birçok organın katıldığı karmaşık bir olaydır. Duyu organlarından alınan bilgiler beyinde işlenerek konuşma için gerekli sinyaller burun boşluğu, ses telleri, akciğerler, ağız boşluğu, dil ve dişlere gönderilir.
Akciğerlerden gelen hava akımı, ses yollarına gönderilir ve ses tellerinin titreşmesi sağlanır. Ağızda; dil, dişler, çene kasları ile birlikte ses oluşturularak konuşma sağlanır.
Konuşma bozuklukları ise; konuşmanın akıcılığında, ritminde ve seslerin çıkarılışında ortaya çıkan sorunlardır. Seslerin ve kelimelerin telaffuzunun doğru ve düzgün yapılamaması, konuşmada akıcılığın olmaması insanların iletişim kurması önünde engel oluşturur.
Dil ve konuşma bozukluğu çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Normal gelişim gösteren bir çocuğun ilk kelimelerini 12-18 ay arasında çıkarması, 24. aydan sonra ise cümle düzeyinde konuşmaya başlaması gerekmektedir.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.